Referanser

Referansepersoner er ofte den sikreste kilden for den nye arbeidsgiveren til å finne ut hvem du er.

Gode referanser er viktig.
De kan være en avgjørende faktor for å sikre deg drømmejobben, men de kan også virke negativt hvis de ikke brukes riktig. Her har du 8 tips du kan ta med deg på veien.

Det er mange som glemmer hvor viktig referanser er, og at de kan forfølge deg senere i livet.
Sørg alltid for å stå på helt til siste slutt i jobben din, uansett hvor «ferdig» du er, eller hvor uenig du er med sjefen.


Referansene dine forteller mye om deg, husk det!

Unngå venner og familie
Unngå å bruke venner og familie som referanse. Har du lite eller ingen arbeidserfaring, så bruk tidligere lærere, studieveiledere eller en leder fra en forening du har vært aktiv i. Relevante referanser kan være ledere og kolleger fra tidligere arbeidsforhold, kunder, verv og studier.
Hvor mange referanser?
De aller fleste blitt bedt om å oppgi minimum to referanser, i alle fall hvis det er en seriøs arbeidsgiver. Vær forberedt på å måtte oppgi flere referanser også.
Spør om lov
Det er svært viktig at du alltid spør referansen din om lov til å bruke dem.
Ikke del ut referansen din til alle
Ikke oppgi referansene dine til enhver mulig arbeidsgiver i søknaden. Du kan risikere at dine referansepersoner blir ringt i tide og utide, selv om du kanskje ikke er aktuell for en stilling. Det er veldig kjedelig hvis referansene dine blir lei av å svare på spørsmål om deg og dermed ikke gir de beste anbefalinger.
Bruk ferske referanser
Referansene dine bør være så ferske som mulig, aller helst fra siste arbeidsforhold.
Passer det ikke at din nærmeste leder er referanse, hør med en kollega, fagansvarlig e.l. Oppgir du referanser som går tilbake i tid, forklar hvorfor!
Sørg for oppdatert informasjon
Sørg for å oppgi oppdatert og korrekt kontaktinformasjon til referansene du gir fra deg.
Å få referanselister fra jobbsøkere hvor både e-postadresse og telefonnummer er utdatert gjør at konsulenten bruker mye tid på å hente inn informasjon, så sørg for at alt av kontaktinformasjon stemmer, før du gir det fra deg.
Informer referansen din i forkant
Gi alltid beskjed til referansen din når du har vært på et intervju, slik at de er forberedt på en telefon.
Fortell hva slags stilling du har søkt på, slik at referansen kommer inn på riktig spor. Du ønsker at din referanse skal gi deg de beste skussmål, og de aller fleste ønsker å være godt informert før de får en telefon.
Usikker på hvilke referanser?
Er du usikker på hvilke referanser som er aktuelle for jobben du søker, så spør!